Έχει τύχει να κοιτάξετε ποτέ το σπίτι σας και να αναρωτηθείτε «Πότε αγόρασα όλα αυτά τα πράγματα;». Ή πώς δεν σας έχει μείνει καθόλου χώρος και όλα μοιάζουν να είναι το ένα πάνω στο άλλο;

Η αλήθεια είναι πως όσο μικρότερος είναι ο χώρος σας και όσο περισσότερα έπιπλα έχετε σε αυτόν, τόσο πιο δύσκολο είναι να αναδειχθούν. Πραγματικά θα σας ξάφνιαζε πόσο διαφορετικός θα φαινόταν ο ίδιος ακριβώς καναπές σε έναν πιο ευρύχωρο και ευήλιο χώρο.

Αν πιστεύετε πως έχει έρθει η ώρα για μια αλλαγή – η οποία εγγυημένα θα επιφέρει και μια θετική αλλαγή στη διάθεσή σας – έχουμε για εσάς μερικές προτάσεις για διακόσμηση σαλονιού προκειμένου να πετύχετε την πολυπόθητη ανανέωση.

Όμορφο έτσι; Το σκανδιναβικό στυλ ντεκόρ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1950 και έχει μερικές βασικές αρχές που θα μοιραστούμε εδώ μαζί σας. Η νέα διακόσμηση σαλονιού έγινε μόλις προσωπική μας υπόθεση!


Τι είναι το σκανδιναβικό στυλ

Γεννήθηκε στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία και Δανία) και επηρέασε σημαντικά το Μοντερνισμό του Μέσου του Αιώνα στην Αμερική.

Το συγκεκριμένο στυλ στηρίζεται στον μινιμαλισμό, την καλαισθησία και τη λειτουργικότητα (η λειτουργικότητα είναι ένα στοιχείο που είχε συνδεθεί άμεσα και με το Bauhaus). Υπάρχει μία ευταξία όπου επικρατεί το συγκεκριμένο στυλ. Η εξοικονόμηση χώρου είναι βασική παράμετρος σε ένα τέτοιο στυλ διακόσμησης και όλα τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα για να είναι λειτουργικά, σε λεπτές γραμμές και ουδέτερα χρώματα.

Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με το χρώμα, συνήθως οι χώροι που είναι σχεδιασμένοι με βάση αυτό το στυλ έχουν λευκούς τοίχους – που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το φως του ήλιου – και ξύλινα πατώματα. Τα χρώματα των επίπλων είναι κατά βάση γήινα. Το γαλάζιο και το πράσινο χρώμα ανήκουν επίσης στην παλέτα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση σαλονιού.


Η διακόσμηση σαλονιού με σκανδιναβικό στυλ

Το σαλόνι είναι ο κεντρικός χώρος του σπιτιού μας. Είναι ίσως το σημείο στο οποίο περνάμε τις περισσότερες ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μας. Επίσης, είναι ο πρώτος χώρος τον οποίο βλέπει ένας καλεσμένος.

Και ποιος από εμάς δεν θέλει να ακούει τα επιφωνήματα θαυμασμού των ανθρώπων που έρχονται για πρώτη φορά στο σπίτι μας; Η καλύτερη στιγμή είναι όταν αρχίζουν τις ερωτήσεις σχετικά με το πού βρήκαμε τα έπιπλα και πώς σκεφτήκαμε να τα τοποθετήσουμε τόσο έξυπνα στο χώρο. Και τα επιφωνήματα θαυμασμού συνεχίζονται για το μοντέρνο και καλαίσθητο σαλόνι μας.

Στο Welhome τυχαίνει να είμαστε ειδικοί σε ό,τι αφορά το σκανδιναβικό στυλ. Αφήστε, λοιπόν, τις προτάσεις για τη διακόσμηση σαλονιού επάνω μας.


  1. Ο σωστός καναπές

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/saloni/kanapedes-3thesioi-2thesioi/1137694-kanapes-3thesios-dermatini-aspri-pu.html

Ο σωστός καναπές είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί συνήθως αποτελεί τον πυρήνα της διακόσμησης του σαλονιού μας.Ένας λευκός, μοντέρνος καναπές είναι πασπαρτού για το σκανδιναβικό στυλ. Οτιδήποτε άλλο επιλέξετε για τη διακόσμηση σαλονιού, αυτό το σχέδιο θα ταιριάξει με όλα.

Μπορείτε να επιλέξετε μερικά μεγάλα, διακοσμητικά μαξιλάρια ώστε να δώσετε μια πιο cozy διάθεση στον καναπέ σας. Μην φοβηθείτε τα μαξιλάρια με μοτίβα, αλλά μην το παρακάνετε. Κάντε ένα mix & match, κρατώντας δύο γήινα χρώματα ως βάση και, αν θέλετε, επιλέξτε και ένα μαξιλάρι με έντονο χρώμα (όπως το κίτρινο, αλλά πάντα ανάλογα με την υπόλοιπη διακόσμηση) που θα ξεχωρίζει στη στοίβα.

  1. Το τραπεζάκι σαλονιού για τον σωστό καναπέ

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/saloni/trapezakia-saloniou/1140577-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-cement-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B7.html?search_query=%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%96%CE%91%CE%9A%CE%99+%CE%A3%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%9F%CE%A5+CEMENT+%CE%9C%CE%95+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%97+%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%97+%CE%9C%CE%91%CE%A5%CE%A1%CE%97&results=1

Ένα μίνιμαλ τραπεζάκι σαλονιού για να ταιριάξει αρμονικά με τον καναπέ σας. Είναι ουδέτερο, με μεταλλική μαύρη βάση και μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά ή στο πλάι του καναπέ σας. Ένα πουφ σε μπεζ χρώμα θα ήταν το κατάλληλο αντικείμενο για να το συνοδεύσει, ενώ μπορείτε να το διακοσμήσετε με μερικά μικροαντικείμενα – όχι όμως τόσα που να φαίνονται ακατάστατα – ή με κάποιο μικρό φυτό. Γενικότερα, οι πράσινες αποχρώσεις σε ένα χώρο με κυρίως ουδέτερα χρώματα, δίνουν μια εύθυμη νότα και τραβούν την προσοχή.

Protip: Όσο πιο απλός είναι ο καναπές και η γενικότερη διακόσμηση του χώρου σας, τόσο πιο σύνθετη, με γεωμετρικά σχήματα, θα μπορούσε να είναι η βάση του τραπεζιού που θα επιλέξετε.

  1. Η καρέκλα που θα ολοκληρώσει το σύνολο

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/saloni/poluthrones/1137691-karekla-dermatini-mauri.html?search_query=%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%95%CE%9A%CE%9B%CE%91+%CE%94%CE%95%CE%A1%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9D%CE%97+%CE%9C%CE%91%CE%A5%CE%A1%CE%97&results=49

Η καρέκλα που δημιουργήθηκε για να συνοδεύει τον μίνιμαλ καναπέ σας. Δερμάτινη και άνετη, μπορείτε να την επιλέξετε είτε σε μαύρο είτε σε λευκό. Μπορείτε να τοποθετήσετε μία σε κάθε πλευρά του καναπέ ή να τις στήσετε στο χώρο με τρόπο που μαζί με τα υπόλοιπα έπιπλα να δημιουργούν έναν κύκλο. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία και να της δώσετε μια πιο cozy εμφάνιση, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μαξιλάρι και κάποιο ριχτάρι με μοτίβα και κρόσσια.

Αν, όμως, σας αρέσει η λογική του mix & match για τα έπιπλά σας, μην διστάσετε να επιλέξετε μια πολυθρόνα σε διαφορετικό στυλ για το σαλόνι σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι υφασμάτινη ή ξύλινη ώστε να γλυκάνει το χώρο σε ό,τι αφορά το χρώμα. Θα μπορούσατε ακόμη και να τη συνδυάσετε με μία από τις παραπάνω καρέκλες.

  1. Το μικρό αλλά απαραίτητο κάθισμα

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/saloni/skampo/1134602-skampo-ufasma-mauro.html

Μικρό και γεωμετρικό, αυτό το σκαμπώ μπορεί να ενσωματωθεί πολύ εύκολα στο χώρο σας.

Τα σκαμπώ, γενικότερα, είναι από αυτά τα έπιπλα που μας βοηθούν πολύ στο σπίτι. Είναι μικρά και μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, ενώ αποτελούν και ένα καλό διακοσμητικό. Μπορούν να αποτελέσουν τη σύνδεση ανάμεσα στα υπόλοιπα έπιπλα του σαλονιού σας, ενώ αν θέλετε να δώσετε μια πιο απαλή νότα σε έναν πολύ μοντέρνο χώρο, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο σε γήινο χρώμα.

Protip: Αν θέλετε να έχετε ένα πιο μεγάλο σκαμπώ στο σαλόνι σας, θα μπορούσατε να περιοριστείτε στη μία καρέκλα, αντί για δύο, ώστε να αποσυμφορήσετε λίγο το χώρο, ειδικά αν έχετε μικρό σαλόνι.

  1. Διακοσμητικό ράφι

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/diakosmisi/rafia-toixou/1139646-%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1.html

Οι τοίχοι του σαλονιού σας δεν θα μπορούσαν να μείνουν κενοί, όσο μίνιμαλ και αν είναι ο υπόλοιπος χώρος. Ειδικά αν οι τοίχοι είναι λευκοί, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σύνολο από κορνίζες ή κάτι που θα τους δίνει μια ιδιαίτερη νότα.

Εμείς προτείνουμε το συγκεκριμένο ράφι, από μέταλλο και ξύλο. Δύο υλικά που μαζί δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση η οποία θα έχει, όμως, την τέλεια ισορροπία με την υπόλοιπη διακόσμηση. Μπορείτε και σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε μικροαντικείμενα για να τα διακοσμήσετε ή να τοποθετήσετε σε αυτά μερικές κορνίζες.


Statementwall για τους τολμηρούς

Αν νιώθετε adventurous ένα statementwall θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα άποψη για το σαλόνι σας. Θα μπορούσατε να βάψετε έναν από τους τοίχους με διαφορετικό χρώμα, όπως, για παράδειγμα, ένα σκούρο μπλε. Θα μπορούσατε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε στοιχεία στο σαλόνι που το χρώμα τους θα ανταποκρίνεται σε αυτό. Στο σκανδιναβικό στυλ μπορεί τα έπιπλα να έχουν συνήθως γήινους και ουδέτερους τόνους, όμως τα έντονα χρώματα σε μερικά μικρά ή μεγάλα αντικείμενα ή ακόμη και στους τοίχους όχι μόνο δεν είναι απαγορευτικά, αλλά ενθαρρύνονται κιόλας. Βέβαια, πρέπει να έχουμε ένα μέτρο ώστε να μην ξεφύγουμε από τη μίνιμαλ αισθητική την οποία επιδιώκουμε.


Καταλήγοντας, έχουμε για εσάς μια τελευταία συμβουλή. Μπορεί η διακόσμηση σαλονιού να είναι πολύ προσωπική υπόθεση και θέμα προσωπικού γούστου, αλλά ότι και να αποφασίσετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτό που δίνει χαρακτήρα σε ένα χώρο είστε εσείς και η δική σας ενέργεια. Φτιάξτε, λοιπόν, το σαλόνι σας όπως το έχετε ονειρευτεί!