Αν ζείτε στην πόλη, είναι πιθανό να μην διαθέτετε κήπο. Συνήθως τα διαμερίσματα έχουν μικρά μπαλκόνια ή, στην καλύτερη περίπτωση, βεράντες. Ωστόσο, με τα κατάλληλα έπιπλα εξωτερικού χώρου, εμπνευσμένες ιδέες και φαντασία, μπορείτε να δημιουργήσετε το τέλειο σημείο για να περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Το οφείλετε στον εαυτό σας να μην συμβιβάζεστε με ένα άχρωμο, γυμνό και βαρετό μπαλκόνι. Φτιάξτε έναν φιλόξενο και ενδιαφέροντα χώρο για τον οποίο θα νιώθετε ευγνωμοσύνη τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και θα θέλετε να περνάτε σε αυτόν ατελείωτες ώρες.

Βέβαια, αν έχετε κήπο, είναι σημαντικό να είναι όμορφα διακοσμημένος, με άνετα έπιπλα και δημιουργικές λεπτομέρειες. Όσα περισσότερα στοιχεία προσθέτετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να δημιουργήσετε μια φιλόξενη διάθεση και στον εξωτερικό σας χώρο και θα θέλετε να περνάτε περισσότερες οικογενειακές στιγμές γύρω από την πισίνα ή στο τραπέζι του κήπου.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε, αλλά θα δώσουμε, αρχικά, έμφαση στα έπιπλα εξωτερικού χώρου που είναι και τα πιο σημαντικά.

Έπιπλα εξωτερικού χώρου για να ομορφύνετε το μπαλκόνι σας

Ας αρχίσουμε από κάτι βασικό. Ό,τι είδους εξωτερικό χώρο και αν διαθέτετε, τα έπιπλα που θα επιλέξετε για αυτόν πρέπει να είναι ανθεκτικά, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε καθημερινά, αλλά και να τα αποθηκεύετε για τους κρύους μήνες του χειμώνα, αν χρειάζεται. Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέξετε τα σωστά υλικά τα οποία θα αντέξουν στο χρόνο και δεν θα φθείρονται εύκολα από τα καιρικά φαινόμενα. Τα ψάθινα, πλαστικά, μεταλλικά και δερμάτινα έπιπλα, για παράδειγμα, είναι αρκετά ανθεκτικά και δεν θα χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση.

Επίσης, σκεφτείτε ποια είναι η βασική χρήση για την οποία προορίζετε το χώρο. Θέλετε ένα δεύτερο σημείο για φαγητό ή θέλετε να δημιουργήσετε ένα άνετο καθιστικό; Επιλέξτε τα έπιπλα εξωτερικού χώρου που ανταποκρίνονται στο σκοπό σας, αλλά φροντίστε να έχουν και τις κατάλληλες διαστάσεις. Είναι περιττό να πούμε πως τα μεγάλα έπιπλα θα κάνουν ένα μικρό μπαλκόνι να φαίνεται πολύ στενόχωρο και αποπνικτικό.

  1. Καναπές

https://www.welhome.gr/epipla-eksoterikou-xorou/kathistiko-kipou/kanapedes/1141027-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%82-2%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-pp-cappuccino.html

Από τα πιο σημαντικά έπιπλα εξωτερικού χώρου που θα κληθείτε να επιλέξετε και να αποφασίσετε αν ταιριάζουν στο μπαλκόνι σας. Καθώς ο καναπές θα χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα (μαζί με τις καρέκλες), είναι σημαντικό να είναι αρκετά άνετος, ώστε να μπορείτε να κάθεστε έξω με τις ώρες. Μαζί με αυτόν, επιλέξτε και πολύχρωμα, διακοσμητικά μαξιλάρια, ώστε να δώσετε μεγάλη έμφαση στην άνεση και τη χαλάρωση που πρέπει να εμπνέει ο χώρος.

  1. Κούνια

https://www.welhome.gr/epipla-eksoterikou-xorou/kathistiko-kipou/kounies-poluthrones/1140196-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B5.html

Κούνια! Αν δεν έχετε κήπο στον οποίο να μπορείτε να παίξετε σαν παιδιά, αυτή είναι η τέλεια εναλλακτική. Εκτός του ότι είναι μια πολύ fun και καλαίσθητη επιλογή, αποτελεί και ένα διαφορετικό κάθισμα στο οποίο μπορείτε να χαλαρώσετε απόλυτα, καθώς θα κινείται απαλά. Μια ανάλογη κρεμαστή πολυθρόνα με βάση θα ήταν εξαιρετική επιλογή και για όσους από εσάς έχετε κήπο. Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να ξαπλώνετε στα αναπαυτικά μαξιλάρια και να απολαμβάνετε τον ήλιο.

  1. Τραπεζάκι

https://www.welhome.gr/epaggelmatikos-eksoplismos/epipla-eksoterikou-xorou/trapezakia/1135453-trapezaki-voithitiko-ksulino-acacia.html

Αν ο εξωτερικός σας χώρος προορίζεται για καθιστικό, ένα βοηθητικό τραπεζάκι είναι απαραίτητο για να μπορείτε να ακουμπάτε τα κοκτέιλ που σχεδιάζετε να πίνετε με τους φίλους σας στο στυλάτο μπαλκόνι σας. Το ξύλο είναι ανθεκτικό και η ζεστή του απόχρωση μπορεί να συνδυαστεί με οτιδήποτε άλλο επιλέξετε για να διακοσμήσετε το χώρο.

Μερικά παραπάνω tips

Προμηθευτείτε ή αξιοποιήστε σωστά τα κατάλληλα έπιπλα εξωτερικού χώρου και είστε έτοιμοι να απολαύσετε την ηρεμία σας στο έπακρο. Και εκεί που κάθεστε στο ανανεωμένο σας μπαλκόνι και πίνετε το κοκτέιλ σας, παρατηρείτε τη γειτόνισσα που επί ώρα έχει καρφωμένο το βλέμμα της επάνω σας. Μπορεί να μην έχετε θέμα με αυτό, αλλά αν η ιδιωτικότητά σας είναι κάτι σημαντικό για εσάς, υπάρχουν πολύ καλαίσθητες λύσεις στο πρόβλημά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενσωματώσετε στο μπαλκόνι ένα διαχωριστικό απόκρυψης (καλαμωτή). Έτσι, δεν θα υπάρχει ορατότητα από τα απέναντι μπαλκόνια, αλλά θα δώσετε και μια φυσική νότα στη διακόσμηση του δικού σας μπαλονιού.

Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους τοίχους του μπαλκονιού για περισσότερη διακόσμηση. Μπορείτε να διαλέξετε πτυσσόμενες πέργκολες, όπου θα μπορούν να μεγαλώσουν αναρριχητικά φυτά που θα τις καλύψουν και θα δώσουν ζωντάνια (και ύψος) στον εξωτερικό σας χώρο.

Τα φυτά είναι ένα στοιχείο που μπορεί να μας φαίνεται αυτονόητο να υπάρχει σε ένα μπαλκόνι. Και αυτό επειδή είναι αυτονόητο. Όταν καθημερινά το μόνο που μπορείτε να δείτε από το γκρίζο μπαλκόνι σας είναι ένα εξίσου γκρίζο απέναντι κτήριο, είναι σημαντικό να μπορείτε να ξεφεύγετε, φέρνοντας λίγη φύση σε ένα, κατά τα άλλα, μουντό περιβάλλον. Τα φυτά θα κάνουν το σημείο πιο χαρούμενο και θα συμπληρώσουν εξαιρετικά τα έπιπλα εξωτερικού χώρου σας.

Κάτι διαφορετικό: Αν δεν έχετε πολύ χώρο για γλάστρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες τοίχου, επιλέγοντας ξύλινες βάσεις σε όμορφα σχέδια.

Σε ό,τι αφορά το φως, τα φαναράκια και τα κρεμαστά φωτάκια δημιουργούν μια εξαιρετικά ζεστή (ή ρομαντική, ανάλογα με την περίσταση) ατμόσφαιρα.

Ολοκληρώστε τη διακόσμηση του μπαλκονιού σας με ένα χαλί με μοτίβα που θα δώσει παραπάνω χρώμα στο αποτέλεσμα και μεγάλα μαξιλάρια για το έδαφος, ώστε να υπάρχουν ακόμη περισσότερα σημεία στα οποία θα μπορούσε να καθίσει κανείς με άνεση.

Έπιπλα εξωτερικού χώρου για τον κήπο

Η διακόσμηση του κήπου είναι εξίσου σημαντική με αυτήν του μπαλκονιού. Τα έπιπλα εξωτερικού χώρου που θα επιλέξετε για τον κήπο σας πρέπει να ταιριάζουν με τη συνολική αισθητική που έχετε δημιουργήσει, αλλά και με τα χρώματα της πέτρας που μπορεί να χρησιμοποιείτε σε διάφορα σημεία στο έδαφος.

Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να έχετε καθορίσει τις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε στον κήπο σας, αλλά και να επιλέξετε ανθεκτικά έπιπλα για αυτές. Το καλό είναι ότι μάλλον έχετε αρκετό χώρο για να συνδυάσετε πολλά πράγματα μαζί. Έτσι, είναι πιθανό ότι χρησιμοποιείτε τον κήπο σας τόσο ως καθιστικό για την παρέα όσο και ως τραπεζαρία, γι’ αυτό και σας προτείνουμε λύσεις και για τις δύο περιπτώσεις.

  1. Σετ τραπέζι με πολυθρόνες

https://www.welhome.gr/epaggelmatikos-eksoplismos/epipla-eksoterikou-xorou/set-trapezaries/1135669-trapezi-set-metalliko-anthraki-me-6-poluthrones.html

Μια μοντέρνα και μίνιμαλ επιλογή για το τραπέζι και τις καρέκλες που θα το συνοδεύουν σας δίνει τη δυνατότητα να το «παρακάνετε» και λίγο με την υπόλοιπη διακόσμηση του κήπου. Ή μπορείτε να κρατήσετε όλο το ύφος του εξωτερικού χώρου απλό. Όπως και να έχει, ένα χρηστικό τραπέζι, με άνετες καρέκλες σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο για κάθε BBQparty που σκοπεύετε να κάνετε.

  1. Πολυθρόνες

https://www.welhome.gr/epaggelmatikos-eksoplismos/epipla-eksoterikou-xorou/poluthrones-karekles/1138064-poluthrona-alu-grey-brown-65x4mm-half-round-wicker-.html

Εκτός από τα άπειρα πουφ, τις ξαπλώστρες και τα μαξιλάρια που θα σκορπίσετε στον κήπο σας, μερικές γερές πολυθρόνες είναι επίσης must. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια γωνία που θα λειτουργεί ως καθιστικό, συνδυάζοντας τις πολυθρόνες με το κατάλληλο τραπεζάκι.

Μερικά παραπάνω tips

Και στην περίπτωση του κήπου, ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας. Επιλέξτε και σε αυτήν την περίπτωση φαναράκια ή φωτιστικά κήπου με περίτεχνα σχέδια. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρεμαστά διακοσμητικά για τα κλαδιά των δέντρων ή διακοσμητικά όπως μικρά αγάλματα τα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε σε αναπάντεχες γωνιές του κήπου.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μικρό παράδεισο είτε στον κήπο είτε στο μπαλκόνι σας με εύκολες λύσεις και δημιουργικές ιδέες για τη διακόσμηση αυτών των εξωτερικών χώρων. Μπορεί το μικρό, ταλαιπωρημένο μπαλκόνι να μην σας γεμίζει το μάτι, αλλά με φαντασία και κέφι μπορεί πραγματικά να μεταμορφωθεί σε κάτι υπέροχο. Αν το διακοσμήσετε σωστά και με τρόπο που σας κάνει να νιώθετε όμορφα και σας εκφράζει, θα θέλετε να μένετε έξω, ακόμη και το χειμώνα.