Σήμερα όλο και περισσότερα σπίτια υιοθετούν το λεγόμενο openplan ή openconceptplan. Δηλαδή, χώροι όπως η κουζίνα και το σαλόνι δεν αποτελούν πια ξεχωριστά δωμάτια. Αν και εσείς χρησιμοποιείτε έναν ενιαίο χώρο ως γραφείο, σαλόνι και τραπεζαρία ταυτόχρονα, τότε μάλλον έχετε ήδη σχεδιάσει το σπίτι σας με αυτόν τον τρόπο.

Ή μπορεί να θέλετε να κάνετε έναν τέτοιο συνδυασμό, αλλά να μην είστε απολύτως σίγουροι σχετικά με το πώς θα ταιριάξετε τα έπιπλα τραπεζαρίας σας με τα υπόλοιπα στοιχεία και τη διακόσμηση του σαλονιού σας. Η ενιαία διάταξη του χώρου θα σας εξυπηρετήσει απόλυτα είτε διαθέτετε ένα πιο μεγάλο σπίτι, το οποίο, ωστόσο, δεν αποτελείται (ή εσείς δεν θέλετε να αποτελείται) από χωριστά δωμάτια, είτε πρέπει να διακοσμήσετε ένα μικρότερο διαμέρισμα.


Τα θετικά του openplan

Υπάρχουν αρκετά θετικά στο συνδυασμό των διαφορετικών και πιο πολυσύχναστων σημείων ενός σπιτιού. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  1. Περισσότερη επικοινωνία

Συγκεκριμένα με τους καλεσμένους σας. Αν λατρεύετε να περνάτε χρόνο με τους φίλους σας, σίγουρα δεν θα σας αρέσει ιδιαίτερα να πρέπει να εξαφανίζεστε στην κουζίνα, κάθε φορά που πρέπει να φροντίσετε κάτι ή να ανανεώσετε τα ποτά. Αυτό το πρόβλημα εξαλείφεται πολύ εύκολα, αν η κουζίνα είναι ένα με το σαλόνι.

  1. Περισσότερος χώρος

Εκτός του ότι θα μπορείτε να μετακινείτε με μεγαλύτερη ευκολία τα έπιπλα του σαλονιού και της τραπεζαρίας σας για να τα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, δεν θα χρειάζεται να περιορίσετε όλους τους καλεσμένους σας στο ίδιο σημείο. Μπορείτε να επεκτείνετε την τραπεζαρία ανά πάσα στιγμή, να πιείτε το ποτό σας και να χορέψετε στον ίδιο ενιαίο χώρο.

  1. Η οικογένεια έρχεται κοντά

Κάθε μέλος της οικογένειας έχει και το δικό του φορτωμένο πρόγραμμα. Επομένως, μπορεί να ζείτε μαζί στο ίδιο σπίτι, αλλά να μην βλέπετε τους αγαπημένους σας ποτέ. Το openplanμπορεί να σας βοηθήσει να μηδενίσετε αυτήν την απόσταση, καθώς δεν θα βρίσκεστε σε ξεχωριστά δωμάτια. Έτσι, ακόμη και αν ο καθένας κάνει μια διαφορετική δραστηριότητα, θα μπορείτε να επικοινωνείτε και να κάθεστε παρέα.


Έπιπλα τραπεζαρίας στο σαλόνι

Θα επιμείνουμε στην τραπεζαρία, καθώς, μαζί με το σαλόνι, είναι ο χώρος στον οποίο περνάμε συνήθως τον περισσότερο χρόνο με τα τους καλεσμένους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Και εδώ είναι το κάπως πιο περίπλοκο κομμάτι. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα χώρο για δύο διαφορετικούς σκοπούς. Παράλληλα, κάθε σημείο πρέπει να ανταποκρίνεται στο ρόλο για τον οποίο προορίζεται.

Συγκεκριμένα τα έπιπλα τραπεζαρίας πρέπει να ταιριάξουν αισθητικά με το σύνολο του σαλονιού, αλλά να είναι παράλληλα πρακτικά. Σκεφτείτε πως το πιο πιθανό είναι ότι θα περνάτε τις περισσότερες ώρες που θα βρίσκεστε στο σπίτι στο σαλόνι/τραπεζαρία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα χώρο στον οποίο τα έπιπλα τραπεζαρίας δεν θα φαίνονται στριμωγμένα μαζί με τα έπιπλα σαλονιού ή εκ διαμέτρου αντίθετα από εκείνα. Τα δύο σημεία πρέπει να σας αρέσουν αισθητικά και να σας βοηθούν να κινείστε με άνεση σε αυτά.

  1. Το τραπέζι

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/trapezia/1141145-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9-honey.html?search_query=honey&results=23

Ο πρωταγωνιστής ανάμεσα στα έπιπλα τραπεζαρίας. Χωρίς αυτόν, ένα δωμάτιο είναι απλώς ένα δωμάτιο. Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέξετε το τραπέζι με ιδιαίτερη προσοχή. Μετρήστε το δωμάτιο και σιγουρευτείτε ότι το τραπέζι σας θα χωράει στο σημείο που το θέλετε. Επίσης, υπολογίστε ότι θα χρειάζεστε χώρο για τις καρέκλες, αλλά και αρκετό χώρο για να μπορεί κάθε άτομο να τρώει άνετα στη θέση του. Επιλέξτε ένα ενιαίο ή δύο στυλ που ταιριάζουν μεταξύ τους για το σαλόνι και την τραπεζαρία και διαλέξτε το ανάλογο τραπέζι.

Το συγκεκριμένο τραπέζι θα λειτουργήσει εξαιρετικά ως σημείο εστίασης. Τοποθετήστε το σε κεντρικό σημείο και η ιδιαίτερη βάση του θα τραβήξει εγγυημένα την προσοχή.


Tip 1: Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ενδιαφέρον φωτιστικό ακριβώς πάνω από το τραπέζι, ώστε να το τονίσετε ακόμη περισσότερο.

Tip 2: Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το τραπέζι ή όσο πιο κοντά βρίσκεται στα άλλα έπιπλα τραπεζαρίας και σαλονιού, τόσο πιο μεγάλο μπορεί να φαίνεται για το χώρο σας, ακόμη και αν οι διστάσεις του είναι οι σωστές.


  1. Οι καρέκλες

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/karekles/1137935-karekla-ufasma-suede-mpez-me-metallika-podia-maura.html

Οι καρέκλες που θα διαλέξετε για το τραπέζι είναι εξίσου σημαντικές. Πρέπει να είναι άνετες και ανθεκτικές. Ωστόσο, πρέπει και να ταιριάξουν με το σύνολο.

Οι υφασμάτινες καρέκλες φαίνονται λίγο πιο επίσημες σε σχέση με τις πλαστικές, για παράδειγμα. Οι καρέκλες που βλέπετε εδώ είναι, όμως, αρκετά ουδέτερες για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μια τραπεζαρία με πιο απλό και καθημερινό στυλ.

Ακόμη, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σύνδεση ανάμεσα στην τραπεζαρία και το σαλόνι, χρησιμοποιώντας παρόμοια ή τα ίδια χρώματα. Για παράδειγμα, τα καλύμματα του καναπέ ή ακόμη και τα διακοσμητικά μαξιλάρια μπορούν να έχουν το ίδιο χρώμα με τις καρέκλες.

Tip: Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο δημιουργικοί, κάνοντας ένα mix and match στις καρέκλες της τραπεζαρίας, για ένα πιο ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα.

  1. Ο μπουφές

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/mpoufedes-komotes/1141155-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%B5%CF%82-honey.html

Μια σημαντική, αν και ίσως δύσκολη για να πετύχει σωστά, διαδικασία είναι να διαχωρίσετε τα το σαλόνι από την τραπεζαρία. Πρέπει να φαίνεται ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστούς χώρους, αλλά ταυτόχρονα να μην χάνεται το νόημα και η λογική του openplan. Ως εκ τούτου, ένα διαχωριστικό χώρου ή παραβάν, ίσως να μην εξυπηρετούσε απόλυτα το concept. Ωστόσο, είναι πάντα μια επιλογή που μπορείτε να κάνετε.

Ένας άλλος τρόπος να δημιουργήσετε απόσταση ανάμεσα στα δύο, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο έπιπλο. Ο καναπές σας θα ήταν μία λύση, αλλά ένας μπουφές είναι εξίσου καλή επιλογή. Εξάλλου, ο μπουφές είναι από τα έπιπλα τραπεζαρίας που θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, αφού χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν πιάτα και ποτήρια (ενδεχομένως, το καλό σερβίτσιο που χρησιμοποιείτε σπάνια) και όποια άλλα αντικείμενα δεν θέλετε να βρίσκονται μέσα στη μέση.

  1. Τα διακοσμητικά ράφια

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/diakosmisi/rafia-toixou/1137918-rafia-set-3-temaxia-fusiko-ksulo-akakia.html

Είναι απαραίτητο η τραπεζαρία σας να ανταποκρίνεται στο γούστο σας και να σας αρέσει. Το να διακοσμήσετε τους τοίχους είναι μια εύκολη λύση για να ενσωματώσετε στοιχεία που σας αρέσουν, εξοικονομώντας παράλληλα χώρο.

Στα συγκεκριμένα ράφια μπορείτε να τοποθετήσετε μικρά διακοσμητικά, φωτογραφίες ή ακόμη και μικρά γλαστράκια με φυτά για να δώσετε χρώμα και ευχάριστη διάθεση στην τραπεζαρία σας. Συνδυάζονται πολύ εύκολα με άλλα χρώματα, σε περίπτωση που θέλετε να αξιοποιήσετε και εκείνους τους πίνακες ζωγραφικής που έχετε αποθηκεύσει στο πατάρι.

Βέβαια, δεν πρέπει να το παρακάνετε. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας και το διαθέσιμο χώρο του τοίχου, αλλά και κατά πόσο το σύνολο της σύνθεσης που έχετε φανταστεί ταιριάζει στο συγκεκριμένο σημείο.


Extratip: Για να διαχωρίσετε το σαλόνι από την τραπεζαρία, θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε δύο μεγάλα χαλιά. Ένα για το κάθε σημείο του χώρου. Προστατεύουν το πάτωμα από τα έπιπλα (ειδικά οι καρέκλες της τραπεζαρίας μετακινούνται συνεχώς) και εμπλουτίζουν το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Τα χαλιά συγκεντρώνουν όλα τα έπιπλα μέσα στα όριά τους, δημιουργώντας ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στα δύο σημεία. Επιλέξτε ένα χαλί που θα ταιριάζει χρωματικά με τα έπιπλα τραπεζαρίας σας και υπολογίστε σωστά το μέγεθος ώστε να χωρά το τραπέζι και τις καρέκλες, χωρίς ωστόσο να καλύπτει πολύ περισσότερο πάτωμα από όσο χρειάζεται.


Συνολικά, το openplan και ο συνδυασμός σαλονιού/τραπεζαρίας είναι μια μοντέρνα και λειτουργική λύση για το σπίτι. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δημιουργήσετε έναν άνετο, ενιαίο χώρο με τον οποίο θα είστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Αν διαχειριστείτε σωστά το χώρο και τα έπιπλά σας σε αυτόν, το αποτέλεσμα θα σας αφήσει άφωνους.