Είμαστε σίγουροι πως μερικοί από τους πρώτους χώρους που σπεύσατε να διακοσμήσετε στο καινούργιο σας σπίτι ήταν το σαλόνι, οι κρεβατοκάμαρες, αλλά και η κουζίνα σας. Μήπως, όμως, ξεχάσατε κάτι πολύ σημαντικό; Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει ένας χώρος που μένει πάντα κάπως παραμελημένος. Αλλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία τους. Αυτός ο χώρος είναι η υποδοχή. Ή ο σκέτος «διάδρομος», όπως τον αποκαλούν μερικοί. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί η είσοδος ενός σπιτιού είναι τόσο σημαντική, θα σας προτείνουμε ορισμένα βασικά έπιπλα εισόδου, αλλά θα σας δώσουμε και μερικά tips για να διακοσμήσετε όμορφα αυτόν το χώρο.

Γιατί μια όμορφη είσοδος είναι σημαντική

Η είσοδος είναι σημαντική, γιατί λέει πολλά για εσάς και για το πως επιθυμείτε να υποδέχεστε τους αγαπημένους σας καλεσμένους. Είναι η πρώτη «γεύση» που παίρνει ένας επισκέπτης από το στυλ σας και, ενδεχομένως, από όσα έχουν αξία για εσάς και σας εκφράζουν. Μπορεί, για παράδειγμα, οι τοίχοι της να είναι γεμάτοι με τις φωτογραφίες των αγαπημένων σας προσώπων. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι πολύ σημαντικός, επειδή…

  1. Μπορεί να κάνει καλή πρώτη εντύπωση

Σε ποιον δεν αρέσει να εντυπωσιάζονται οι επισκέπτες του όταν βλέπουν για πρώτη φορά το σπίτι του; Η είσοδος είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν και, επομένως, είναι η τέλεια ευκαιρία για να κάνετε μια φοβερή πρώτη εντύπωση και να θέσετε τον τόνο για όσα θα δει ο επισκέπτης σας στη συνέχεια.

  1. Δημιουργεί μια ομαλή μετάβαση

Μια ομαλή μετάβαση τόσο από την είσοδο στο σαλόνι, όσο και από την εργασία στην ήρεμη ζωή του σπιτιού. Σκεφτείτε το λίγο. Όταν ανοίγετε την πόρτα του σπιτιού σας και ακουμπάτε τα κλειδιά στο τραπεζάκι, όταν βγάζετε το βρεγμένο σας παλτό ή τα παπούτσια που σας χτυπούσαν όλη τη μέρα, δεν αισθάνεστε αμέσως μια τεράστια αλλαγή στην διάθεσή σας; Αφήνετε πίσω την ταλαιπωρία της ημέρας και μπαίνετε στον οικείο, ζεστό χώρο του σπιτιού σας.

  1. Λύνει πρακτικά ζητήματα

Μια που μιλήσαμε για το βρεγμένο παλτό, φανταστείτε να συνοδευόταν και από λασπωμένα παπούτσια. Τα κατάλληλα έπιπλα εισόδου δίνουν λύσεις σε τέτοια ζητήματα. Αν υπάρχει μια παπουτσοθήκη στην είσοδο θα μπορείτε τόσο εσείς, όσο και οι επισκέπτες σας, να αφήνετε στην άκρη τα παπούτσια σας, χωρίς να κινδυνεύετε να λερώσετε κάποιον άλλο χώρο. Σκεφτείτε, επίσης, πως αν ένας επισκέπτης έχει πρόσβαση στα έπιπλα όπου μπορεί να αφήσει τα πράγματά του, δεν θα νιώθει άβολα, περιμένοντας εσάς για να τα πάρετε, αλλά θα αισθάνεται περισσότερο ευπρόσδεκτος.

  1. Είναι αποθηκευτικός χώρος

Μπορείτε να κρεμάσετε εκεί τα παλτό σας, να αφήσετε τις ομπρέλες σας σε μια γωνία, να χρησιμοποιήσετε έπιπλα εισόδου, όπως μια κονσόλα, για να αποθηκεύσετε λογαριασμούς ή οτιδήποτε άλλο κ.ο.κ. Η είσοδος βοηθά στο να αποθηκεύσετε αντικείμενα τα οποία δεν έχουν βρει τη θέση τους στους συνήθεις αποθηκευτικούς σας χώρους ή που πρέπει να τα βρίσκετε άμεσα πριν φύγετε από το σπίτι.

Tip: Χρησιμοποιήστε έπιπλα εισόδου που σας δίνουν λύσεις, όπως μικρός μπουφές με πολλά συρτάρια, για παράδειγμα, προκειμένου να μην είναι τα αντικείμενα σκόρπια και να μην δημιουργείται μια ακατάστατη εικόνα.


Διακόσμηση της εισόδου

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με την υποδοχή του σπιτιού σας. Αρχικά, πρέπει να είναι φιλόξενη και χρηστική. Τα έπιπλα εισόδου που θα χρησιμοποιήσετε για αυτήν πρέπει να προσφέρουν πρακτικές λύσεις (ακριβώς επειδή πρόκειται για την υποδοχή το πιο πιθανό είναι πως οι επισκέπτες σας και εσείς οι ίδιοι θα αφήνετε εκεί τα παλτό, τις τσάντες, ακόμη και τα παπούτσια σας) και, κυρίως, οι καρέκλες ή τα σκαμπώ που θα επιλέξετε και είναι άκρως χρήσιμα σε αυτό το σημείο του σπιτιού.


Μερικά σημαντικά έπιπλα εισόδου

  1. Έπιπλο εισόδου

https://www.welhome.gr/prosfores/1139896-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%BF-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B7.html

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να έχετε άπλετο χώρο για να δημιουργήσετε μια όμορφη είσοδο. Ακόμη και ένας στενός διάδρομος μπορεί να μετατραπεί σε κάτι ενδιαφέρον, αν σκεφτείτε δημιουργικά. Ένα έπιπλο υποδοχής, όπως αυτό που σας προτείνουμε εδώ, είναι η λύση, σε περίπτωση που δεν έχετε πολύ διαθέσιμο χώρο στην υποδοχή σας ή που θέλετε να αξιοποιήσετε τον υπάρχοντα χώρο για περισσότερα καθίσματα, για παράδειγμα. Το έπιπλο διαθέτει συρτάρι, αλλά και χώρο για να τοποθετήσετε διακοσμητικά. Συνοδεύεται και από καθρέφτη που είναι σημαντικός ώστε μπορείτε να ρίχνετε μια γρήγορη ματιά στην εμφάνισή σας πριν βγείτε από το σπίτι.

  1. Παπουτσοθήκη

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/papoutsothikes/1136217-papoutsothiki-fusikou-xromatos.html

Αν μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε ένα μικρό χαλάκι για να καθορίσετε το σημείο όπου θα πρέπει να βγάζουν οι επισκέπτες σας τα παπούτσια τους, έχει έρθει η ώρα να κάνετε μια αναβάθμιση. Το χαλάκι είναι μεν καλή ιδέα, αλλά μπορεί εντέλει να καταλήγετε με σκόρπια παπούτσια στην είσοδο, κάτι που δεν είναι ωραία εικόνα. Μια παπουτσοθήκη θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα παπούτσια οργανωμένα και τακτοποιημένα. Αν κάθε τι έχει τη θέση του στην είσοδο, ο χώρος θα φαίνεται πολύ πιο όμορφος.

  1. Κονσόλα

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/konsoles/1140250-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B7.html

Μια κονσόλα, εκτός του ότι μπορεί να αποτελέσει ακόμη ένα σημείο όπου θα αφήνετε τα κλειδιά σας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζεστε πριν βγείτε από το σπίτι, είναι και η τέλεια βάση για να φτιάξετε ένα ενδιαφέρον σημείο εστίασης για την είσοδό σας. Μπορεί να λειτουργήσει και ως βάση για να δημιουργήσετε γύρω της την υπόλοιπη διακόσμηση. Μπορείτε να κρεμάσετε έναν μεγάλο πίνακα ή καθρέφτη, ή πολλές φωτογραφίες πάνω από την κονσόλα, να χρησιμοποιήσετε ένα χαλί με όμορφα μοτίβα, αλλά να διακοσμήσετε και την επιφάνειά της με ένα όμορφο βάζο ή άλλα μικρά διακοσμητικά.

  1. Σκαμπώ

https://www.welhome.gr/prosfores/1141104-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%89-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF-%CF%85%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9.html

Είναι κάτι που αρκετοί άνθρωποι ξεχνούν. Αλλά ένα κάθισμα στην είσοδο είναι πολύ σημαντικό. Μπορείτε να ξαποστάσετε εκεί με το που μπαίνετε στο σπίτι, αλλά και να φορέσετε με άνεση τα παπούτσια σας. Το συγκεκριμένο σκαμπώ διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο. Ένα παραπάνω μέρος για να βάλετε τα πράγματά σας δεν είναι ποτέ κακό να υπάρχει. Αν τοποθετήσετε το σκαμπώ παράλληλα με έναν τοίχο (το οποίο θα ήταν καλή ιδέα, ειδικά αν ο χώρος είναι στενός, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ξεκάθαρη ευθεία που οδηγεί προς το σαλόνι) μπορείτε να το διακοσμήσετε και με ένα διακοσμητικό μαξιλάρι.

  1. Καλόγερος

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/diakosmisi/kalogeroi-rouxon-omprelothikes/1139983-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%87%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF.html

Αν θέλετε να αφήσετε τους τοίχους σας ελεύθερους για να τους διακοσμήσετε, τότε δεν μπορείτε να επιλέξετε γάντζους για τα παλτό. Πέρα από τη χρησιμότητά του, ένας καλόγερος μπορεί να συμβάλει στο συνολικό αποτέλεσμα του στυλ που θέλετε να πετύχετε, σαν έξτρα διακοσμητικό. Ο συγκεκριμένος, για παράδειγμα, δεν έχει ένα σχήμα που θα περίμενε κανείς να δει. Οπότε προκαλεί το ενδιαφέρον περισσότερο.


Μερικά tips σχετικά με τη διακόσμηση

  • Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε και φυτά στην είσοδο τα οποία θα δώσουν ζωντάνια στο χώρο. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε γλάστρες που θα ταιριάξουν με την υπόλοιπη διακόσμηση.

  • Επιλέξτε τα έπιπλα εισόδου σας ανάλογα με το μέγεθος του χώρου. Αν, δηλαδή, έχετε μια μεγάλη είσοδο, ένα αρκετά μικρό τραπεζάκι μπορεί να μην ταιριάξει απόλυτα με αυτήν. Για ένα μεγάλο χώρο, επιλέξτε μεγαλύτερα έπιπλα και πιο πολλά διακοσμητικά.

  • Μην φοβηθείτε το χρώμα, ακόμη και αν είναι πιο έντονο. Η είσοδός σας το χρειάζεται, αρχικά για να διαφοροποιηθεί από το υπόλοιπο σπίτι και δεύτερον, για να γίνει πιο fun!

  • Αν το σπίτι σας είναι openplan και ουσιαστικά δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος υποδοχής, μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς έναν, με τα έπιπλα εισόδου που θα χρησιμοποιήσετε. Ένα μακρόστενο κάθισμα θα λειτουργήσει σαν «εμπόδιο» οπτικά και θα βοηθήσει στο να τονιστούν καλύτερα τα όρια των δύο χώρων. Για να οριοθετήσετε τα δύο σημεία, μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε στην είσοδο ένα μεγάλο χαλί ή να χρησιμοποιήσετε ένα διαχωριστικό χώρου.


Η είσοδος του σπιτιού είναι από τα πιο σημαντικά σημεία του. Κι επειδή δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για την πρώτη εντύπωση… πρέπει να διαλέξετε όμορφα έπιπλα εισόδου για αυτήν και, πάνω από όλα, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο να είναι φιλόξενη.