Σίγουρα δεν φανταζόσασταν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει. Στην πραγματικότητα, μια όμορφη διακόσμηση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πολλές υπερβολές. Δεν χρειάζεται να απαρτίζεται από ακριβά έπιπλα κουζίνας ή πολυδάπανες διακοσμητικές λεπτομέρειες. Το κόστος των ηλεκτρικών συσκευών είναι υπεραρκετό, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τα υπόλοιπα έπιπλα κουζίνας που θα χρειαστείτε.  

Επειδή είναι λογικό να επενδύουμε τα περισσότερα στα πολύ απαραίτητα αντικείμενα, όπως το ψυγείο ή ο φούρνος, τα υπόλοιπα έπιπλα αγοράζονται με ό,τι απομένει. Έτσι, μπορεί να μην καταλήγουμε πάντα στο αποτέλεσμα που θα θέλαμε και η συνολική αίσθηση του χώρου να μην μας ικανοποιεί. 

Αλλά δεν σκοπεύουμε να το αφήσουμε αυτό να συμβεί σε εσάς. Να είστε σίγουροι πως μπορείτε να ανακαινίσετε την κουζίνα σας με πολύ μικρότερο budget από αυτό που μπορεί να υποθέτατε στην αρχή. Το μόνο που χρειάζεται είναι έμπνευση, φαντασία και πολλή από τη δική σας αισθητική. 

Ένας αγαπημένος χώρος 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κουζίνα είναι νευραλγικό κομμάτι ενός σπιτιού και, για πολλούς από εμάς, ένας από τους πιο αγαπημένους μας χώρους. Συνήθως είναι το σημείο όπου ξεκινάμε την ημέρα μας με την οικογένειά μας. Είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται επικοί πόλεμοι με αλεύρι όσο φτιάχνουμε πίτσα με τους φίλους μας και το σημείο όπου γεννιούνται οι πιο δημιουργικές ιδέες για καινούργιες συνταγές για το οικογενειακό τραπέζι. Είναι το δωμάτιο που συνδέουμε με αμέτρητες αναμνήσεις και γεύσεις.

Είτε επιλέξετε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο στυλ στη διακόσμηση του χώρου είτε όχι, τα έπιπλα κουζίνας σας οφείλουν να σας αντιπροσωπεύουν. Να σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και να σας εμπνέουν την οικειότητα και τη θαλπωρή που οφείλετε να νιώθετε γενικά στο σπίτι σας. 

Έπιπλα Κουζίνας και με στυλ και on a budget 

Όπως προαναφέρθηκε, τα έπιπλα κουζίνας που θα διαλέξετε δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρά. Ούτε χρειάζεται το δωμάτιο να είναι τεράστιο. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η κουζίνα σας να είναι άνετη, με ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά να είναι και πρακτική. Όλα τα αντικείμενα να είναι οργανωμένα και να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να μπορείτε να κινηθείτε με ευκολία. Σε περίπτωση που ο χώρος σας είναι μικρός, η σωστή διαρρύθμισή του είναι must. Παράλληλα, είναι σημαντικό να είναι εύχρηστος για όλα τα μέλη της οικογένειας. Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το σύνολο του χώρου πρέπει να είναι και καλαίσθητο.  

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει για εσάς μερικές οικονομικές προτάσεις για έπιπλα κουζίνας που ελπίζουμε να σας εμπνεύσουν ώστε να διαμορφώσετε αυτό το σημείο του σπιτιού σας ακριβώς όπως το έχετε ονειρευτεί. 

  

  1. Σετ κουζίνας 

https://www.welhome.gr/oikiakos-eksoplismos/epipla-kouzinas/etoimes-kouzines/1139537-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%B9%CE%BD%CE%B1-natalia-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B7-sonoma.html 

Από τα πιο απαραίτητα έπιπλα κουζίνας είναι, φυσικά, οι πάγκοι και τα ντουλάπια. Αυτό το συμπτυγμένο σετ από ντουλάπια, κρεμαστά και βάσης, είναι κατάλληλο αν θέλετε να εξοικονομήσετε χώρο (ο πάγκος διατίθεται ξεχωριστά).  

Επίσης, το συγκεκριμένο ξύλο δίνει μια γήινη νότα στο χώρο και θα έρθει σε υπέροχη αντίθεση με τα πλακάκια (αν υπάρχουν) του τοίχου ή του πατώματος της κουζίνας.

Τα ράφια με τα γυάλινα πορτάκια δίνουν μια πιο glam αίσθηση (καθώς φαίνονται και πιο ακριβά) και θα σας δώσουν και την ευκαιρία να αναδείξετε περισσότερο τα αγαπημένα σας σερβίτσια ή διακοσμητικά. Παρ’ όλα αυτά, θα χρειάζεται να φροντίζετε ώστε τα πιάτα και τα ποτήρια να είναι οργανωμένα και καλά στοιχισμένα, ώστε να μην δημιουργούν μια χαοτική εικόνα. 

  1. Τραπέζι κουζίνας 

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/trapezia/1139800-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF-sonoma-.html 

Μπορεί το τραπέζι να μην είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για έπιπλα κουζίνας, ειδικά αν διαθέτετε ξεχωριστό χώρο στο σαλόνι για την τραπεζαρία. 

Ωστόσο, το τραπέζι της κουζίνας είναι εξίσου σημαντικό, καθώς έχει πολλαπλές λειτουργίες. Εκτός του ότι βοηθά στο να παραμένει οργανωμένη και καθαρή η «επίσημη» τραπεζαρία για τα οικογενειακά τραπέζια ή άλλες συγκεντρώσεις, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες λειτουργεί και ως επιφάνεια για την παρασκευή του φαγητού. Ιδίως αν δεν διαθέτετε πολλούς πάγκους. Ακόμη, για πολλούς, το σημείο αυτό είναι πιο άνετο και cozy από την τραπεζαρία, άρα και το πιο κατάλληλο για συζητήσεις.  

Το τραπέζι που σας προτείνουμε είναι το κατάλληλο match για τους πάγκους. Επίσης, το ξύλο δίνει μια ζεστή αίσθηση στο χώρο και δεν τον κάνει να μοιάζει στριμωγμένος (σε αντίθεση με ένα πιο σκουρόχρωμο έπιπλο). 

  1. Καρέκλες 

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/karekles/1138040-karekla-tortora-pp-me-ksulina-podia.html?search_query=1138040&results=1

Οι κατάλληλες καρέκλες μπορούν και αυτές να βοηθήσουν στο να αναδειχθεί περισσότερο η κουζίνα. Και σε αυτήν την περίπτωση, η επιλογή ενός πιο ανοιχτού χρώματος είναι καλή ιδέα, ώστε να ταιριάξει με τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουμε επιλέξει μέχρι τώρα. Οι καρέκλες με πλαστικό κάθισμα είναι άνετες, οικονομικές και παράλληλα πολύ πρακτικές, καθώς καθαρίζονται πιο εύκολα (σε σχέση με τις υφασμάτινες) σε περίπτωση που λερωθούν. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, οι καρέκλες αυτού του στυλ, αλλά και όσες είναι από μέταλλο ή ξύλο, είναι πιο καλές επιλογές για καθημερινή χρήση. 

Αν θέλετε να δώσετε ένα πιο παιχνιδιάρικο στυλ στην κουζίνα, μπορείτε επίσης να επιλέξετε καρέκλες πιο έντονου χρώματος, οι οποίες θα αποτελέσουν το focalpoint του χώρου ή να κάνετε ένα mix & match από καρέκλες διαφορετικού υλικού και στυλ. 

  1. Ρολόι 

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/diakosmisi/rologia/1137073-roloi-toixou-fusiko-ksulo-akakia-metalliko-mauro.html

Ένα ρολόιείναι σίγουρα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ σε μια κουζίνα. Είναι πολύ εύκολο, εν μέσω μιας μεγάλης προετοιμασίας για ένα τραπέζι, να ξεχαστούμε και να βρεθούμε προ εκπλήξεως όταν οι καλεσμένοι μας εμφανιστούν και εμείς δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη το γεύμα που ετοιμάζουμε. Ακόμη χειρότερο θα είναι να εμφανιστούν και να είμαστε ακόμη με την ποδιά και γεμάτοι αλεύρι.  

Το ρολόι τοίχου που σας προτείνουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι από φυσικό ξύλο ακακίας, σε μίνιμαλ στυλ και θα ταιριάξει απόλυτα με όλα τα υπόλοιπα έπιπλα της κουζίνας σας. Αν επιδιώκετε γενικά μια πιο μίνιμαλ διάθεση για το χώρο, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι και το μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο που θα χρησιμοποιήσετε.   

  1. Ράφι και άλλα διακοσμητικά 

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/diakosmisi/rafia-toixou/1139645-%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1.html 

Αν πάλι θέλετε και κάτι παραπάνω για τη διακόσμηση της κουζίνας, μπορείτε να επιλέξετε ένα ράφι σε αυτό το στυλ. Εξίσου μίνιμαλ με το ρολόι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζί με αυτό, καθώς το χρώμα και οι υφές τους ταιριάζουν απόλυτα.  

Μπορείτε να διακοσμήσετε το ράφι σας με κάποια κορνίζα ή άλλα μικρά διακοσμητικά στοιχεία. Μια εξαιρετική επιλογή για το χώρο είναι και τα φυτά. Μικρές και μεγάλες γλάστρες (με ψεύτικα ή αληθινά φυτά, ανάλογα και το χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε στη συντήρησή τους) σε διαφορετικά σημεία της κουζίνας θα δώσουν μια παραπάνω ζωντάνια στο χώρο, με τόνους πράσινου να έρχονται σε αρμονία με τα γήινα χρώματα που έχουμε επιλέξει ως τώρα. 

  

Μερικά τελευταία tips 

Το φως κάνει θαύματα με τους μικρούς χώρους. Όσο περισσότερο φως υπάρχει στην κουζίνα τόσο πιο ανοιχτός θα φαίνεται ο χώρος και τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να μαγειρεύετε εσείς σε αυτόν. Το φυσικό φως είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά αν δεν έχετε πολλά παράθυρα στην κουζίνα μπορείτε να διαλέξετε κρεμαστά φώτα, σε ιδιαίτερο στυλ, που θα προκαλούν το ενδιαφέρον.  

Οι λευκοί τοίχοι δίνουν και αυτοί την αίσθηση ότι ο χώρος είναι πιο μεγάλος από αυτό που μπορεί να είναι στην πραγματικότητα. Τα απαλά, ουδέτερα χρώματα ή ακόμη και ένα ανοιχτό πράσινο μπορούν επίσης δημιουργήσουν μια υπέροχη αρμονία στην κουζίνα.  

Μια ταπετσαρία με κάποιο όμορφο σχέδιο για μερικούς από τους τοίχους είναι επίσης μια καλή ιδέα για να δημιουργηθεί αντίθεση με τα υπόλοιπα χρώματα και να αποκτήσει η κουζίνα προσωπικότητα και στυλ. Το ίδιο ισχύει και με τα γεωμετρικά σχήματα σε έναν τοίχο ή σε κάποιο χαλί με το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε ένα σημείο του χώρου. 

Τέλος, αν τα πράγματα στους πάγκους και στα ράφια σας είναι καλά οργανωμένα, το δωμάτιο θα φαίνεται πιο ευρύχωρο από όσο μπορεί να είναι.