Έχοντας αρχίσει τη διακόσμηση του καινούργιου σας σπιτιού ή την ανανέωση των χώρων στους οποίους έχετε μεγαλώσει και ζείτε ακόμη, μάλλον θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με διάφορους όρους που μπορεί να μην σας λένε και πολλά. Ένας από αυτούς είναι ο όρος focalpoint ή σημείο εστίασης. Είτε γνωρίζετε τι σημαίνει το να υπάρχει ένα σημείο εστίασης σε ένα δωμάτιο είτε όχι, είναι σίγουρα ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν όσο δημιουργείτε το σπίτι των ονείρων σας.

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε focalpoint αναφερόμαστε κυρίως είτε σε έπιπλαstatements, είτε σε αντικείμενα διακόσμησης, είτε σε έργα τέχνης. Το σημείο εστίασης αφορά ακριβώς εκείνο το σημείο ενός χώρου που τραβά το μάτι αμέσως. Είναι το πρώτο πράγμα το οποίο παρατηρεί κανείς όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο και είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς καθορίζει όλη την υπόλοιπη διακόσμηση. Είναι κάτι έντονο και ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα έπιπλα. Δημιουργεί μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και βοηθά στο να αναδειχθεί η αισθητική ενός χώρου, ενώ τα έπιπλα που θα επιλέξετε είναι καλό να το κολακεύουν και να του ταιριάζουν.

Συνήθως, η αρχιτεκτονική του χώρου δημιουργεί από μόνη της ένα σημείο εστίασης, είτε πρόκειται για έναν τοίχο είτε για ένα τζάκι, είτε για παράθυρα. Σε περίπτωση που διαθέτετε τζάκι (ή faux τζάκι), η διαρρύθμιση των επίπλων σας είναι καλό να είναι τέτοια που να στρέφει το βλέμμα προς αυτό, αλλά και να επιτρέπει να καθίσετε κοντά και γύρω του με τους καλεσμένους σας.

Εντούτοις, ακόμη και αν η κατασκευή ενός δωματίου δεν σας λύνει τα χέρια ως προς αυτό, υπάρχουν άλλες οικονομικές επιλογές - που είναι και εύκολες να εφαρμοστούν - οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δώσετε το ύφος που θέλετε στο εκάστοτε δωμάτιο.

Ένας εύκολος τρόπος να τραβήξετε την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είναι να επιλέξετε έπιπλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το σημείο εστίασης στην κουζίνα

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι το σημείο εστίασης στην κουζίνα είναι ο φούρνος. Εντούτοις, δεν χρειάζεται να περιοριστείτε σε αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα στοιχεία τα οποία θα τραβούν την προσοχή και θα δημιουργούν ενδιαφέρον στο χώρο. Τα κατάλληλα έπιπλα μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά.

  1. Καρέκλες με χαρακτήρα

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/karekles/1139961-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%B1-pp-%CF%85%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-patchwork-blue-%CE%BC%CE%B5-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1.html?gclid=EAIaIQobChMIj5mek6j47wIVWALgCh0VoQ_WEAEYASAGEgIaZPD_BwE

Μια από τις πιο απλές και οικονομικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε το σημείο εστίασης της κουζίνας σας. Καρέκλες με ενδιαφέροντα σχέδια, patchworks ή μοτίβα, αλλά και έντονα χρώματα, είναι σίγουρο ότι θα ξεχωρίσουν ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου.

  1. Επένδυση τοίχου

Μπορείτε να επενδύσετε μερικά σημεία του τοίχου, πάνω από τους πάγκους, με πλακάκια ή επιφάνειες που δημιουργούν αντανακλάσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και στο να φαίνεται μεγαλύτερος ο χώρος. Τα γεωμετρικά μοτίβα και τα έντονα χρώματα είναι στοιχεία που και σε αυτήν την περίπτωση θα σας φανούν χρήσιμα.

  1. Το φως

Μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτιστικό που θα λειτουργήσει ως statementpiece. Επιλέξτε ένα μεγάλο φωτιστικό με ασυνήθιστο σχέδιο που θα τραβά το βλέμμα προς τα πάνω και παράλληλα θα σας δίνει όσο φως χρειάζεστε για να δουλέψετε άνετα στην κουζίνα σας.


Το σημείο εστίασης στο σαλόνι

Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε όλη σας την προσοχή στον καναπέ. Σίγουρα είναι από τα μεγαλύτερα έπιπλα στο σπίτι και αυτό που τραβά αμέσως την προσοχή σε ένα σαλόνι. Ωστόσο, ακόμη και κάτι μικρό ή αμελητέο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο εστίασης για το χώρο σας.

  1. Τραπεζάκι σαλονιού

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/saloni/trapezakia-saloniou/1140118-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CE%B4%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B7.html

Εκτός του ότι ένα τραπεζάκι σαλονιού είναι ένα πολύ βοηθητικό έπιπλο για το σαλόνι, το περίτεχνο σχέδιό του μπορεί να το μεταμορφώσει στο κατάλληλο σημείο εστίασης. Μπορείτε να το τοποθετήσετε μπροστά από τον καναπέ σας, στο κέντρο του σαλονιού. Ακόμη, μπορείτε να το εμπλουτίσετε με βιβλία, μικρά διακοσμητικά, αρωματικά κεριά ή ένα όμορφο βάζο με λουλούδια, ώστε να τραβά ακόμη περισσότερο την προσοχή.

  1. Statement wall

Μια ακόμη απλή λύση που θα δώσει χαρακτήρα στο σαλόνι σας, ανάλογα και με τη διάθεση που θέλετε να δημιουργήσετε στο δωμάτιο. Ένας τοίχος με διαφορετικό, πιο έντονο, χρώμα, άλλη υφή και υλικό σπάει τη μονοχρωμία και συμπληρώνει τη διακόσμηση. Ειδικά αν επιλέξετε να ταιριάζει χρωματικά με αυτήν (για παράδειγμα, με χρώματα που μπορεί ήδη να υπάρχουν στα έπιπλα ή σε διακοσμητικά στοιχεία, όπως τα μαξιλάρια).

  1. Ένας glam μπουφές

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/trapezaria/mpoufedes-komotes/1139695-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%B5%CF%82-sonoma-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-pattern.html

Τα μικρά έπιπλα είναι πιο οικονομικές επιλογές, και ενσωματώνονται πιο εύκολα σε ένα δωμάτιο, αλλά δεν σας απαγορεύει κανείς να επιλέξετε και κάτι τέτοιο ως focalpoint. Εξάλλου, συνήθως τα μεγάλα στοιχεία τραβούν πιο εύκολα την προσοχή σε ένα χώρο. Τα μοτίβα και οι χρυσές λεπτομέρειες σε έναν μπουφέ τέτοιου στυλ καταφέρνουν ακριβώς αυτό, δημιουργώντας παράλληλα και μια πιο glam διάθεση. Ενσωματώστε τον μπροστά από έναν τοίχο που θα τον αναδεικνύει και δοκιμάστε να βάλετε έναν καθρέφτη ή έναν ενδιαφέροντα πίνακα ακριβώς από πάνω (ο οποίος θα ταιριάζει σε μέγεθος με τον μπουφέ σας). Δίσκοι με ποτήρια, αλλά και μικρά διακοσμητικά μπορούν να γεμίσουν την επιφάνεια του επίπλου και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον.


Το σημείο εστίασης στο γραφείο

  1. Μια διαφορετική ραφιέρα

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/grafeio/vivliothikes-ermaria/1140272-%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B7-s%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1.html

Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα σημείο εστίασης στο γραφείο σας στο σπίτι, είναι να βρείτε μια ραφιέρα που θα κάνει τη διαφορά, σε σχέση με μια κλασική βιβλιοθήκη. Τα ανοιχτά ράφια μπορούν να λειτουργήσουν και ως καλαίσθητα διαχωριστικά για το χώρο, ειδικά αν είναι μικρός και ενιαίος. Αν επιλέξετε δύο ίδιες ραφιέρες ώστε να τις τοποθετήσετε δίπλα δίπλα, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο έντονο. Υπάρχει πάντα και η επιλογή να τις χρησιμοποιήσετε για το σαλόνι, τοποθετώντας μία στα δεξιά και μία στα αριστερά της τηλεόρασης, δίνοντας έμφαση περισσότερο σε αυτήν.

  1. Εντυπωσιακά φυτά

Εντάξει, δεν χρειάζεται να είναι και υπερβολικά. Αλλά ένα μικρό δεντράκι εσωτερικού χώρου θα δώσει ζωντάνια στο δωμάτιο. Αν έρχεται και σε μεγάλη αντίθεση με τα υπόλοιπα χρώματα του χώρου, τόσο αυτό όσο και η γλάστρα του, ή αν το τοποθετήσετε μπροστά από κάποιο παράθυρο (το οποίο ούτως ή άλλως λειτουργεί ως focalpoint από μόνο του) σίγουρα θα τραβήξει και περισσότερο την προσοχή. Όπως και να έχει, σε ένα γραφείο είναι σημαντικό να υπάρχουν μερικά φυτά που θα δημιουργούν μια όμορφη διάθεση.

  1. Η πολυθρόνα που θα ολοκληρώσει το σύνολο

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/saloni/poluthrones/1139215-poluthrona-ufasma-mple-deco-karudi-podia.html

Μπορείτε να επιλέξετε πολυθρόνες με τέτοιου είδους μοτίβα και να τις τοποθετήσετε σε κάποιο κεντρικό σημείο στο γραφείο. Εκτός του ότι αποτελούν ένα παραπάνω σημείο στο οποίο μπορεί να καθίσει κανείς, συμβάλλουν σημαντικά και στη διακόσμηση, ειδικά αν ο χώρος είναι μεγάλος και φαίνεται άδειος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μπροστά από το γραφείο σας, για τους επισκέπτες, είτε να τις τοποθετήσετε σε κάποια γωνία όπου θα δημιουργήσετε ένα μικρό καθιστικό. Σίγουρα, πάντως, θα δημιουργήσουν μια πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα σε έναν χώρο που, κατά βάση, συνδέεται με τη δουλειά.


Είναι σημαντικό να δίνετε βάση στα σημεία εστίασης των δωματίων του σπιτιού σας, καθώς αυτά είναι που δημιουργούν την ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλές μεθόδους ή μικρά και οικονομικά αντικείμενα, γιατί ακόμη και αυτά – αν επιλεγούν σωστά και παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο σχέδιο και το χρώμα τους – μπορούν να τραβήξουν φυσικά το βλέμμα.

Μπορείτε, επίσης, να αξιοποιήσετε στοιχεία που ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Όπως, για παράδειγμα, τα παράθυρα τα οποία μπορείτε να τονίσετε με κουρτίνες σε έντονα χρώματα.

Τέλος, ένας μεγάλος και εντυπωσιακός πίνακας ή κάποιο άλλο έργο τέχνης θα ήταν επίσης καλή επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει το έργο να ξεχωρίζει από το περιβάλλον του, αλλά παράλληλα να ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση.

Κάντε, λοιπόν, ένα βήμα πίσω, ώστε να κρίνετε αντικειμενικά αν πράγματι το βλέμμα σας κατευθύνεται στα σημεία που επιδιώκετε. Προσπαθήστε να καθορίσετε την αίσθηση που θέλετε να εκπέμπει ένα δωμάτιο, αλλά και ποιο είναι το κεντρικό του σημείο, και προσαρμόστε τις επιλογές σας αναλόγως.