Αν έχετε μόλις κάνει το μεγάλο βήμα να ανοίξετε το δικό σας γραφείο, το πιο πιθανό είναι πως η διαδικασία οργάνωσης και διακόσμησης του χώρου σας φαίνεται κάπως περίπλοκη. Ή μπορεί να μην έχετε προλάβει να δώσετε οποιαδήποτε σημασία στο ποια θα ήταν τα καλύτερα έπιπλα γραφείου για τον καινούργιο χώρο. Συνολικά, μπορεί η διακόσμηση να σας φαίνεται δευτερεύουσας σημασίας, σε σχέση με όλα όσα πρέπει να φροντίσετε, ειδικά στο ξεκίνημα μιας νέας εταιρείας.

Ωστόσο, το να εργάζεστε σε έναν όμορφο και καλά οργανωμένο χώρο θα βοηθήσει τόσο εσάς, όσο και τους συνεργάτες σας, να είστε πιο αποδοτικοί και να έχετε καλύτερη διάθεση. Υπάρχουν διάφορα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, αλλά υπάρχουν και στάνταρ έπιπλα γραφείου που σίγουρα θα χρειαστείτε.


Μερικά βασικά έπιπλα γραφείου που θα χρειαστείτε

Ξεκινώντας από κάτι βασικό, είναι καλό να κάνετε μια λίστα με τα έπιπλα γραφείου που θα χρειαστείτε. Υπολογίστε το διαθέσιμο χώρο, αλλά και πού θα τοποθετήσετε το κάθε τι. Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να διαμορφώσετε το γραφείο με τέτοιο τρόπο, ώστε να κινείστε εύκολα σε αυτό. Οι κλειστοί και στριμωγμένοι χώροι δεν θα σας βοηθήσουν να είστε άνετα και να δουλεύετε με όρεξη. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός γραφείου που θα διαλέξετε, λοιπόν, πρέπει να είναι λειτουργικός, εύχρηστος και ανθεκτικός, αλλά να μην περιορίζει και το χώρο.

  1. Γραφεία

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/grafeio/grafeia/1140167-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF-maple.html

Τα πρώτα, και τα πιο βασικά, έπιπλα γραφείου τα οποία πρέπει να διαλέξετε με ιδιαίτερη προσοχή είναι τα γραφεία. Μην παρασυρθείτε και επιλέξετε μόνο με βάση την αισθητική που θέλετε να δημιουργήσετε. Μπορεί ένα γραφείο να είναι πολύ elegant, ωστόσο μπορεί να μην είναι τόσο πρακτικό όσο χρειάζεται.

Ένα πιο ουδέτερο γραφείο, σαν αυτό που βλέπετε παραπάνω, θα ταιριάξει πιο εύκολα με τη συνολική εικόνα του χώρου, ενώ είναι και πιο εύκολο να το διαχειριστείτε. Δηλαδή, αν δεν έχετε πολύ χώρο, μπορείτε να ενώσετε γραφεία τέτοιου τύπου και να δημιουργήσετε οριζόντιες σειρές γραφείων. Ή μπορείτε να τα τοποθετήσετε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να κάθονται αντικριστά.

Tip: Αν υπολογίζετε ότι θα έχετε πολλά χαρτιά και φακέλους που θα πρέπει να διατηρείτε οργανωμένους, θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα γραφείο με συρτάρια, προκειμένου να εξοικονομήσετε χώρο.

  1. Συρταριέρες

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/grafeio/surtarieres/1140131-%CF%83%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CF%85%CE%B4%CE%B1.html

Από τα πιο βασικά έπιπλα γραφείου που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστείτε. Οι συρταριέρες είναι εξαιρετικά βολικές, καθώς μπορούν να εγκατασταθούν κάτω από τα ήδη υπάρχοντα γραφεία, δίνοντας μια εύκολη λύση για να κρατήσετε οργανωμένα σημαντικά έγγραφα (ειδικά σε περίπτωση που δεν έχετε χώρο για κάποια ραφιέρα ή μια βιβλιοθήκη). Το να μην υπάρχουν σκόρπια έγγραφα ή άλλοι σωροί αντικειμένων επάνω στα γραφεία, θα σας βοηθήσει να εργάζεστε με πιο καθαρή σκέψη και με μεγαλύτερη άνεση. Επίσης, δεν θα χάσετε ποτέ ξανά εκείνο το απίστευτα σημαντικό χαρτί που όλο και κάπου παραπέφτει.

  1. Τραπέζι συμβουλίου

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/grafeio/trapezes-sumvouliou/870123-trapeza-sumvouliou-sunedriou-oval-simuda-anthraki-.html

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός γραφείου δεν θα ήταν ολοκληρωμένος χωρίς το κατάλληλο τραπέζι συμβουλίου. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα τραπέζι το οποίο θα κάνει καλή εντύπωση, τόσο σε έναν επισκέπτη, όσο και στους συνεργάτες σας και που, μαζί με το σύνολο του χώρου, θα εμπνέει δημιουργικότητα και θα δημιουργεί ένα πνεύμα συνεργασίας. Πρέπει να είναι καλαίσθητο, αλλά παράλληλα να είναι πρακτικό. Εξάλλου, κανείς δεν θέλει να περνά πολλές ώρες στριμωγμένος μαζί με τους συνεργάτες του σε ένα άβολο τραπέζι, σε meetings που συνήθως αργούν να τελειώσουν.

Ένα οβάλ τραπέζι, όπως αυτό που σας προτείνουμε, ξεφεύγει από το κλασικό και αυστηρό ορθογώνιο σχήμα, ενώ κάνει τους συμμετέχοντες, ακόμη και όσους κάθονται στην άκρη του τραπεζιού, να νιώθουν πως τους συμπεριλαμβάνουν στην κουβέντα (feel included). Τα στρογγυλά τραπέζια συμβουλίου είναι επίσης μια επιλογή, η οποία τονίζει την ισότητα των μελών στη συνάντηση, ωστόσο μπορεί να δυσκολεύουν κάπως το να έχει ο καθένας αρκετό δικό του χώρο στο τραπέζι.

  1. Καρέκλες επισκέπτη-συνεδρίου

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/grafeio/karekles-episkepti-sunedriou/759682-karekla-poluthrona-episkepti-dermatini-mauri-pu-.html

Εξίσου σημαντικές με το κατάλληλο τραπέζι συμβουλίου είναι οι σωστές καρέκλες που θα επιλέξετε για αυτό. Όλα τα έπιπλα γραφείου που θα διαλέξετε, θα πρέπει να είναι άνετα και εύχρηστα, καθώς τόσο εσείς, όσο και οι συνεργάτες σας θα περνάτε πολλές ώρες στο γραφείο. Όμως, ειδικά οι καρέκλες που προορίζονται για το τραπέζι στο οποίο πραγματοποιούνται τα meetings, πρέπει να είναι αρκετά βολικές, αλλά και ποιοτικές, και να στηρίζουν σωστά την πλάτη του χρήστη.

Οι καρέκλες επισκέπτη-συνεδρίου που σας προτείνουμε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για το τραπέζι του συμβουλίου, όσο και για το χώρο αναμονής επισκεπτών. Ακόμη και αν δεν υπάρχει ένας τέτοιος χώρος στο γραφείο σας, είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους καθίσματα, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περιμένουν σε ένα φιλόξενο σημείο, αν χρειαστεί. Επίσης, μπορείτε να τις τοποθετήσετε μπροστά από το προσωπικό σας γραφείο, ώστε όποιος χρειάζεται να συζητήσει μαζί σας, να μπορεί να κάθεται αναπαυτικά απέναντί σας.

  1. Ερμάρια

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/grafeio/vivliothikes-ermaria/1136683-ermario-anthraki-simuda.html

Δεν θα χρειαστείτε μόνο τα βασικά έπιπλα γραφείου για τον καινούργιο χώρο που δημιουργείτε. Ο εξοπλισμός σας θααποτελείται επίσης από άλλα απαραίτητα αντικείμενα, όπως είναι οι φάκελοι, τα σημειωματάρια, φωτοτυπικό χαρτί, μολύβια, στυλό κ.ο.κ. Και μπορεί να μην θέλετε όλα αυτά τα αντικείμενα να καταλαμβάνουν χώρο στα γραφεία ή στις βιβλιοθήκες. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό ο επαγγελματικός εξοπλισμός γραφείου να συνοδεύεται και από τα κατάλληλα ερμάρια τα οποία μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα πράγματα, σε σχέση με μια ραφιέρα, για παράδειγμα.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ερμαρίων, ανάμεσα στα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας, ανάλογα και με τα αντικείμενα που θέλετε να αποθηκεύσετε. Έτσι, θα αποφύγετε να στοιβάζετε πράγματα σε όποια γωνία είναι ελεύθερη και θα ξέρετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το κάθε τι.


Πώς να επιλέξετε τα έπιπλα

  1. Με βάση την εικόνα σας

Είναι σημαντικό να μην επιλέξετε τυχαία τα έπιπλα ή τα διακοσμητικά στοιχεία του γραφείου. Η εικόνα του θα αντικατοπτρίζει και την εικόνα της εταιρείας σας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να το διακοσμήσετε με γνώμονα την κουλτούρα και την ταυτότητά της. Είναι ένα πολύχρωμο μέρος όπου η δημιουργικότητα είναι βασικός παράγοντας; Ή πρόκειται για έναν πιο «σοβαρό» εργασιακό χώρο, με πιο επίσημο στυλ; Πρέπει να σκεφτείτε τι εικόνα θέλετε να έχουν οι πελάτες και οι συνεργάτες σας για εσάς και να φροντίζετε το γραφείο σας να την εκφράζει.

  1. Με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων

Είναι κομβικής σημασίας τα έπιπλα που θα επιλέξετε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων που θα τα χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό και είναι καλό να διαλέξετε έπιπλα τα οποία θα μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τον εκάστοτε εργαζόμενο. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να προσαρμόσει το ύψος της καρέκλας του γραφείου του (ή και άλλα στοιχεία, όπως είναι η πλάτη της). Επίσης, οι εργονομικές καρέκλες είναι απαραίτητες για να αποφύγετε μυοσκελετικές παθήσεις.

Tip: Σχεδιάστε για το μέλλον. Κάντε επιλογές που πιστεύετε ότι θα εξυπηρετήσουν τους περισσότερους ανθρώπους, ώστε να καλύψετε και τις ανάγκες των μελλοντικών σας εργαζομένων.

  1. Με βάση την ποιότητα

Προφανώς και είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έπιπλα τα οποία θα είναι ανθεκτικά. Θα τα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση και είναι λογικό να υποστούν φθορές με το πέρασμα του χρόνου. Επομένως, είναι καλύτερο να επενδύσετε σε υψηλής ποιότητας έπιπλα εξαρχής, αντί να πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζετε καινούργια.



Τέλος, διακοσμήστε το γραφείο σας με χρώματα που θα σας κάνουν πιο δημιουργικούς και θα σας εμπνέουν. Χρησιμοποιήστε όμορφα φυτά για να δώσετε περισσότερη ζωντάνια στο χώρο και δημιουργήστε ένα περιβάλλον στο οποίο θα εργάζεστε με όρεξη. Το μόνο που θα καταφέρει ένας αποστειρωμένος, κλειστοφοβικός εργασιακός χώρος θα είναι να σας κάνει να βαριέστε.

Το σημαντικό είναι να αγαπήσετε το καινούργιο σας γραφείο. Και να το διαμορφώσετε όπως σας αρέσει!