Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα. Και είναι γλυκόπικρο να το βλέπετε να συμβαίνει, αλλά οι μεταβάσεις τους από τη μια ηλικία στην επόμενη σας δίνουν και πολλές ευκαιρίες για να δεθείτε περισσότερο μαζί τους. Όπως είναι, για παράδειγμα, η στιγμή που θα πάτε μαζί για να επιλέξουν το πρώτο τους κρεβάτι.

Η διαδικασία του να βρείτε τα κατάλληλα έπιπλα παιδικού δωματίου μπορεί να σας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να σχεδιάσετε και για το μέλλον. Θα πρέπει να φτιάξετε ένα χώρο τον οποίο θα αγαπήσουν και που θα συνεχίσει να τους αρέσει για αρκετά χρόνια. Στην πραγματικότητα η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και εύκολη, αλλά και διασκεδαστική. Εξάλλου, σχεδιάζετε ένα παιδικό δωμάτιο! Η διασκέδαση θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικά κριτήρια όταν θα αρχίσετε τη διακόσμηση.

Ακούστε τα παιδιά

Το δωμάτιό τους είναι ο προσωπικός τους χώρος και μέσα σε αυτόν μεγαλώνουν, παίζουν, περνούν την ώρα τους με τους φίλους τους, διαβάζουν και κοιμούνται. Μαθαίνουν πως πρέπει να τον διατηρούν καθαρό και οργανωμένο, κάτι που τα βοηθά σημαντικά να γίνουν πιο υπεύθυνα. Ειδικά αν έχουν συμβάλλει στο να διαμορφωθεί όπως τον θέλουν εκείνα.

Από τα έπιπλα παιδικού δωματίου μέχρι τους τοίχους και τα διακοσμητικά στοιχεία, το δωμάτιο τους ανήκει και έτσι πρέπει να αισθάνονται. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψιν τα πράγματα που τους αρέσουν και τα «θέλω» τους όσο επιλέγετε τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε για το χώρο. Αν τους δώσετε τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το περιβάλλον τους όπως τους αρέσει, τους δίνετε παράλληλα την ευκαιρία να εκφράσουν την προσωπικότητά τους και να σκεφτούν δημιουργικά (μπορούν, για παράδειγμα, να φτιάξουν ζωγραφιές για τους τοίχους). Θα φτιάξουν επίσης ένα χώρο στον οποίο θα αισθάνονται πραγματικά άνετα.

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να πείτε «ναι» σε όλα. Αν κάτι είναι πολύ ακριβό, για παράδειγμα, είναι μια καλή ευκαιρία να θέσετε μερικά όρια. Αλλά και μια ευκαιρία για να συζητήσετε με το παιδί σας και να το γνωρίσετε καλύτερα (μέσω των επιλογών που το εκφράζουν). Πρέπει επίσης να το βοηθήσετε να σκεφτεί καλά όλες τις επιλογές του και να κατανοήσει ότι μια βαρυσήμαντη απόφαση (όπως το να αγοράσετε ένα συγκεκριμένο είδος κρεβατιού) δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μερικές μέρες. Πως πρέπει να επιμείνει στην απόφασή του και να αποδεχτεί το αποτέλεσμα αυτής.

Έπιπλα παιδικού δωματίου 101

Τα έπιπλα παιδικού δωματίου που θα επιλέξετε είναι εμφανές ότι πρέπει να ανταποκρίνονται τόσο στην ηλικία, όσο και στο ύψος του παιδιού. Αν, πάλι, θέλετε να σχεδιάσετε ένα δωμάτιο με την προοπτική να συνεχίσει να αρέσει στο παιδί σας όσο αυτό θα μεγαλώνει, τότε είναι σημαντικό να δώσετε βάση σε πιο ουδέτερα χρώματα στα έπιπλα τα οποία θα ήταν καλύτερο να έχουν ένα μίνιμαλ και διαχρονικό στυλ. Έτσι, το παιδί σας θα έχει λιγότερες πιθανότητες να τα βαρεθεί ή να μην του αρέσουν πια όσο θα αλλάζει και θα διαμορφώνεται το γούστο του.

Tip: Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα μεγάλα χαλιά με παιδικά σχέδια ή ήρωες από παιδικές ταινίες, καθώς είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή δεν θα ταιριάζουν πια ούτε με τα γούστα του παιδιού, αλλά ούτε και με τον υπόλοιπο χώρο. Προτιμήστε μονόχρωμα χαλιά ή όσα έχουν μοτίβα, ώστε να μπορείτε μελλοντικά να τα χρησιμοποιήσετε σε μια νέα διακόσμηση. Αν το παιδί επιμένει σε ένα συγκεκριμένο χαλί ή σε κάτι άλλο που θέλει πολύ, συμβιβαστείτε, επιμένοντας με τη σειρά σας σε κάτι άλλο.

  1. Ένα κρεβάτι που θα μείνει

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/upnodomatio/krevatia/1136234-krevati-mono-sonoma-me-surtari-gia-stroma-90x200.html

Ανάμεσα στα έπιπλα παιδικού δωματίου, το κρεβάτι είναι από αυτά που πρέπει να τα επιλέξετε με προσοχή. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και άνετο (το στρώμα πρέπει επίσης να είναι καλής ποιότητας, ώστε να στηρίζει σωστά το σώμα του παιδιού). Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπολογίσετε τις διαστάσεις, ώστε να μην πιάνει πολύ χώρο και μικραίνει τη ζώνη παιχνιδιού του δωματίου. Το συγκεκριμένο κρεβάτι είναι αρκετά ουδέτερο ώστε να ταιριάξει με το δωμάτιο, όποιες αλλαγές και αν γίνουν σε αυτό στην πορεία, και είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να αρέσει στο παιδί μελλοντικά.

  1. Γραφείο και οργάνωση

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/grafeio/grafeia/1140373-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF-sonoma.html

Εξίσου σημαντικό με το κρεβάτι, είναι από τα έπιπλα παιδικού δωματίου που θα κάνουν τη διαφορά όταν το παιδί θα πρέπει να διαβάσει για το σχολείο. Το γραφείο που προτείνουμε, διαθέτει και βιβλιοθήκη, πράγμα που θα βοηθήσει το παιδί να κρατά οργανωμένα τα βιβλία του σε ένα σημείο, κοντά του. Το να γνωρίζει πως έχει έναν καθορισμένο χώρο στον οποίο μπορεί να κάνει τα μαθήματά του, θα το βοηθήσει σημαντικά να συγκεντρωθεί και να διαχωρίσει ανάμεσα στη ζώνη παιχνιδιού, ξεκούρασης και δουλειάς. Τα ουδέτερα χρώματα και το απλό στυλ επίσης θα το βοηθήσουν να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει να κάνει.

Tip: Αν μπορείτε να τοποθετήσετε το γραφείο κοντά σε κάποιο παράθυρο, το φως και ο καθαρός αέρας σίγουρα θα βοηθήσουν να γίνει πιο ευχάριστη η ώρα του διαβάσματος.

  1. Η κατάλληλη καρέκλα γραφείου

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/grafeio/karekles-grafeiou/1137108-poluthrona-grafeiou-laxani-mauro-mesh.html

Και αφού επιλέξετε το κατάλληλο γραφείο, έχει έρθει η ώρα να επιλέξετε και τη σωστή καρέκλα για αυτό. Όταν το παιδί διαβάζει στο γραφείο του, είναι απαραίτητο να κάθεται σωστά. Να μην καμπουριάζει και να κάθεται άνετα. Μια καλή καρέκλα μπορεί, λοιπόν, να βοηθήσει σημαντικά στο να διατηρεί μια σωστή στάση στο σώμα του και να μην κουράζεται.

  1. Συρταριέρα για εξοικονόμηση χώρου

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/upnodomatio/toualetes-surtarieres/1140604-%CF%83%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1-s%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%81%CE%B7.html

Τα έπιπλα παιδικού δωματίου είναι σημαντικό να σας βοηθούν στην εξοικονόμηση χώρου. Στο δωμάτιο του παιδιού υπάρχουν πολλά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που συχνά μπορεί να μην ξέρετε πού να αποθηκεύεστε. Μια συρταριέρα μπορεί να σας βοηθήσει, όχι μόνο στο να οργανώσετε ρούχα που μπορεί να μην χωρούν στην ντουλάπα, αλλά και μικροαντικείμενα που δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση τους.

Tip: Αν το δωμάτιο δεν διαθέτει εντοιχισμένη ντουλάπα, σκεφτείτε το εξής. Αντί να επιλέξετε μια ψηλή και μεγάλη ντουλάπα, μια συρταριέρα μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη λύση για ένα μικρό χώρο.

  1. Πουφ

https://www.welhome.gr/epipla-spitiou/pouf/1139087-pouf-ufasma-sand.html

Το πουφ είναι μια από τις πιο fun επιλογές για καθίσματα σε ένα παιδικό δωμάτιο. Είναι μαλακό και πιο ασφαλές σε σχέση με μια πολυθρόνα με γωνίες, για παράδειγμα. Το παιδί θα μπορεί να κάθεται πιο κοντά στο πάτωμα, επομένως θα μπορεί να παίξει και πιο εύκολα.

Αφού βρείτε τα έπιπλα παιδικού δωματίου που το παιδί σας θα λατρέψει, δώστε βάση και σε άλλα στοιχεία, όπως η πολυχρωμία (τα χρώματα εντείνουν τη δημιουργικότητα και φτιάχνουν τη διάθεση) και τα χαρούμενα σχέδια στους τοίχους, τα παιχνίδια και τα κατευναστικά φωτάκια νυκτός. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο παιχνίδι, καθώς αυτό είναι που τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν. Μπορείτε, λοιπόν, να ενσωματώσετε πιο fun στοιχεία στο δωμάτιο, όπως μια σκηνή με μαξιλάρια όπου το παιδί θα μπορεί να ξαπλώνει και να παίζει, ή έναν μαυροπίνακα σε κάποιον τοίχο, όπου θα μπορεί να ζωγραφίζει ελεύθερα (και εσείς θα αποφύγετε να πρέπει να καθαρίζετε καλλιτεχνικές δημιουργίες από τους τοίχους).

Αν το παιδί αγαπήσει το δωμάτιό του και αν ασχοληθεί με τη διακόσμησή του, τόσο πιο πιθανό είναι να το φροντίζει και περισσότερο. Θα είναι ο χώρος στον οποίο θα μπορεί να ηρεμεί και να έχει την ιδιωτικότητά του (η οποία θα γίνεται όλο και πιο σημαντική όσο θα πλησιάζει την εφηβεία). Αυτό που πρέπει πάντα να έχετε στον νου σας είναι ότι δημιουργείτε ένα χώρο για εκείνο και πρέπει, όσο μπορείτε, να βάζετε στην άκρη το ενήλικο γούστο σας, χωρίς να ξεχνάτε πως πρέπει και να επιτηρείτε τη διαδικασία, αλλά και να συμβουλεύετε το παιδί.